Belgiska våfflor

       
       
  Belgiska våfflor är kända över hela världen. De skiljer sig från mängden eftersom de tillverkas med äggvita istället för grädde. Det är också vanligt att de smakar vanilj. Det finns olika varianter av belgiska våfflor; flamländska, Brysselvåfflor och våfflor från Liège. De från Liège är mindre, sötare och man använder ingen jäst till degen. Sötman kommer från ett bränt sockerlager som omger ytan.  

     

Så här valde många våffelställen att visa sitt utbud av våfflor.

       
       
  De från Bryssel har en lättare struktur och görs i lite större rektanglar. De äts vanligen med kniv och gaffel och de serveras med en rad olika tillbehör såsom grädde, glass, choklad och bär. Belgiska våfflor som serveras i Sverige är, enligt Belgien själva, inte i närheten av äkta Belgiska våfflor. De görs i speciella våffeljärn som bara är tillgängliga i Belgien. Dessa våffeljärn ger ett gyllenbrunt, krispigt yttre och ett fluffigare inre. Våfflor är en gammal mattradition i Belgien. Förr i tiden brukade man äta våfflor vid högtider som ”Pannkaksdagen” och Julafton, men då har man numera bytt ut våfflan mot kalkonen.  
      Är man ett fan av Nutella så satt inte den här Belgiska våfflan helt fel, men ett tips är att inte äta den samtidigt som du går stadsvandring. Det kan bli kladdigt!
       
  Tillbaka till startsidan