Politiska motsättningar

Länge var den södra delen av Belgien den mest välmående delen av Belgien, det hävdas ofta med rätta att det var den vallonska delen av Belgien som gjorde Belgien till ett av världens rikaste länder under 1800-talet.

Under 1900-talets senare hälft så blev Flandern allt rikare och gick om Vallonien i välstånd som istället drabbades av en konstant hög arbetslöshet.

Idag är Flandern den rikare delen och varje år omfördelas mycket skattepengar till den fattigare regionen Vallonien. Summan är så stor att den utgör ca 4% av Flanderns BNP.

 Detta orsakar en del bitterhet hos flamländarna. Denna bitterhet tillsammans om uppfattningen att den flamländska kulturen är hotad har ökat nationalistiska partiers popularitet. Det mest kända av dessa är Vlaams Belang. Läs mer om Vlaams Belang här. Mottsättningarna har lett till att Belgien under långa perioder inte har haft någon central regering. I somras avgick premiärministern Yves Leterme efter han inte lyckades samla partierna till en regering som han hade lovat. Detta ledde till att krisen försvårades ytterligare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Första sidan                                                                                      Föregående sida                                                                                           Nästa sida