Skandinaviska skolan i Bryssel

Your way into Europe!

Undervisning

Sports Club

Culture School

 

                                                                    

 

Har du någon gång drömt om att få bo på ett slott? Här, på Square D’Argenteuil kan drömmen bli verklighet. Slottet som är beläget precis med anknytning till den Skandinaviska skolan erbjuder elever från the Upper Secondary, dvs. gymnasiet, att få bo och leva som utbytesstudenter på den så kallade boardingen.

 

                                                         

                                                                        Slottet - Square D’Argenteuil

 

Slottet idag är ett gammalt, men till vissa delar nyrenoverat med en yta på 6000m2. Här bor utbytesstudenter på den så kallade boardingen. Boendet är uppdelat på två plan. Längs med de två korridorerna på de bägge planen finns det ett flertal singel och dubbelrum där eleverna bor. Det finns även ett litet gym, samlingsrum/ tv-rum och kök.

Houseparents är de vuxna personerna på boardingen. Deras uppgift är att alltid vara tillängliga och ha ansvar för boardingeleverna. Med Houseparents ansvar medför det regler på boardingen för allas säkerhet och trivsel. De regler som finns måste accepteras och skrivas under om du vill bo på boardingen. Kodlåsningar till slottets tre olika entréportar och övervakningskameror som bevakar olika platser runt området har införts för att öka säkerheten.

På grundplanet, där entréerna är, ligger matsalen. Eftersom boardingen är helpension ingår frukost, lunch, mellanmål och middag en vanlig vardag. Under helgerna serveras frukost, mellanmål och middag. Restaurangen som den även kallas, serverar även skolmaten under skoltid. Varje lunch består av två olika varmrätter, vegetarisk varmrätt, soppa, varma och kalla smörgåsar och salladsbar. Och även dricka så som vatten, saft och mjölk.

 

                                                          Restaurangen

 

 

 

Skandinaviska skolan

SSB är förkortningen för Scandinavian School of Brussels. Det är som tidigare nämnts en skandinavisk skola som är belägen vid Bryssels södra utkant, vid staden Waterloo. Denna skola är tillägnad elever med en skandinavisk bakgrund och erbjuder dessa elever en utbildning med en internationell profil. Skolan har elever i olika åldrar.

·         PreSchool, 2-5 år.                                             

·         CompulsorySchool, 6-16 år, klass 1-10.

·         Upper Secondary School och IB, 16-19 år, klass gym 1-3.

 

SSB är beläget med en vacker parkmiljö vid staden Waterloo. Läget gör att skolan ligger centralt i Belgien, ca 15 kilometer söder om huvudstaden Bryssel. Omgivningen där skolan ligger heter Domain D’Argenteuil. Till följd av ett tät skogsbevuxet område som avgränsar andra privatmarker ifrån varandra, är området även avgränsat med en mur. 

 

                                               

                                                                                         Skolan

 

I skolan finns det reception, lektionssalar, datorrum, lärarrum, administrativa rum, skolsköterskan och skolpsykologens rum, bibliotek och café. I korridorerna står det skåp längst med väggarna.

Skolans lektionssalar varierar i storlek. Det finns olika stora lektionssalar beroende på antal elever i en klass. Salar som är lämpliga för 20 elever medan andra större salar kan ge rum för 150 elever och lärare. Skolans lektionssalar är även anpassade efter vilken klass du tillhör. Det är skillnad på de lektionssalar som tillhör PreSchool och Compulsory School än Upper Secondary School. Inredningen av salarna är anpassad till åldern av eleverna för att göra det mer trivsamt i klassrummen.

Skolan har labbsalar som t.ex. naturvetare använder sig av då de läser kurser så som kemi och fysik. I dessa labbsalar finns det regler hur du förhåller dig i lektionssalen, samtidigt som du måste vara medveten om salens material för att kunna arbeta effektivt och säkert.

Skolan har ett bibliotek som består av ett utbud av böcker, tidningar och filmer. Skolan har även ett stort utbud av datorer i förhållande till antal elever. Det finns datasalar och enskilda datorer på varje plan av skolans byggnad.

För vidare information om undervisningen, se rubrik Undervisning.